Θεσσαλονίκη Το 315 π.Χ. ο μακεδονικός βασιλιάς Κάσσανδρος παντρεύεται την ετεροθαλή αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου και δίνει στη νέα πόλη, που δημιουργήθηκε απ΄την ένωση 26 οικισμών, το όνομά της : Θεσσαλονίκη.
Η νέα πόλη αναπτύσσεται γρήγορα,βρίσκεται σε προνομιούχα τοποθεσία και στο κέντρο οδικών και θαλάσσιων οδών. Σε λιγότερο από δύο αιώνες μετά την ίδρυσή της οι Ρωμαίοι κατακτούν τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Μακεδονία.Το 42 π.Χ. η Θεσσαλονίκη γίνεται ελεύθερη πόλη (civitas libere) και μια περίοδος ειρήνης και ευημερίας ξεκινά. Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση ότι ο Απόστολος Παύλος κήρυξε εδώ το ευαγγέλιο το 50 μ.Χ. περίπου.
Η Θεσσαλονίκη είναι τώρα επαρχιακή πρωτεύουσα του ρωμ. κράτους και από το 305 έδρα του καίσαρα Γαλέριου, ο οποίος διακοσμεί την πόλη με σημαντικά μνημεία, όπως η Ροτόντα, η αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) κ.α.
Με τον Μ. Κωνσταντίνο ο χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία και στην πόλη χτίζονται πολλές εκκλησίες, τις οποίες συναντά ακόμα σήμερα ο επισκέπτης.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων η πόλη υποφέρει από τις επιδρομές των Γότθων, Περσών, Αράβων, Βενετσιάνων και Οθωμανών, αλλά πάντα οι οχύρωση σώζει την πόλη.
Στα πλαίσια της τέταρτης σταυροφορίας η πόλη καταλαμβάνεται για περίπου 20 χρόνια απ΄τους Φράγγους και γίνεται 1224 πρωτεύουσα του δεσποτάτου της Ηπείρου.
Μετά την απειλή των Καταλανών η πόλη απολαμβάνει μια χρυσή εποχή με μια πλούσια πολιτισμική ζωή, λαμπρά μνημεία, θαυμάσια διακοσμημένους ναούς και σημαντικούς λόγιους.
Το 1430 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργούνται συνοικίες όπου ζουν Οθωμανοί, Χριστιανοί ή Εβραίοι που φτάνουν τον 15ο αι κατά χιλιάδες. Σιγά σιγά δημιουργείται μια πυκνοκατοικημένη, συναρπαστική πόλη και κοσμοπολίτικο κέντρο.
Στο τέλος του 19ου αι η νέα σιδηροδρομική γραμμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την κεντρική Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη, κυκλοφόρησαν τα τραμ που τα έσερναν άλογα και δημιουργούνται βιομηχανίες. Μια ευρωπαϊκή πόλη όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.
Στις 26 Οκτωβρίου 1912 τα ελληνικά στρατεύματα απελευθερώνουν την πόλη απ΄τους Οθωμανούς.